2022 ilkbahar halkalama bilgilendirme

Yazar: ornitoloji | Tarih: 21 Şubat 2022

CERNEK KUŞ HALKALAMA ÇALIŞMASI

Kuşlar, yaygın olmaları, kolay izlenebilmeleri ve her türlü ekosistemde bulunabilmeleri nedeniyle en yoğun araştırılan canlı grubudur. Kuş göçü de üzerinde en çok araştırma yapılan konulardan biridir. Bu amaçla kullanılan yöntemler ve elde edilen bilgiler hem önemli bilimsel veri sağlar, hem de nitelikli gözlemciler ve araştırmacıların yetiştirilmesi için uygun ortamlar oluşturur. Kuş halkalama, kuşların yaşamları ile ilgili birçok bilinmezi ortaya çıkarmak üzere tüm dünyada kullanılan yaygın bir yöntemdir. Samsun ili Bafra ilçesinde bulunan Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 2002 yılından bu yana Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından kuş halkalama çalışmaları devam etmektedir.

Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda gerçekleştirilen kuş halkalama çalışmalarının 2022 yılı ilkbahar dönemi başlıyor. Çalışma 14 Mart – 30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. 2002 yılından bu yana Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen halkalama çalışmalarına şimdiye kadar 78 farklı üniversiteden, yurt dışından, STK'lardan 1080'den fazla gönüllü, doğa ve kuş sever katılarak önemli katkılarda bulunmuştur. Bu dönem gerçekleştirilecek çalışmalarda da yer almak isteyen olursa bizimle irtibata geçebilir.

Ülkemizin Karadeniz kıyısındaki en büyük deltası olan Kızılırmak Deltası'nda 11 hafta boyunca süren kuş halkalama çalışmalarımız sırasında, kuşların yakalanıp gerekli ölçümleri alınıp tekrar doğaya bırakılması aşamalarında yardımcı olmak üzere çalışmalarımıza gönüllü olarak katılabilirsiniz.

Bu çalışma size ne katacak?

☺ Bilimsel bir çalışmanın parçası olmak ☺ Uygulamalı olarak veri toplamak ve çalışma yöntemlerini öğrenmek ☺ Kuşları yakından tanımak ☺ Ulusal ve küresel ölçekte soyu tehlike altında olan birçok kuş türünü doğal ortamlarında izlemek ☺ Kuş göçüne yakından tanıklık etmek ☺ Kamp deneyimi kazanmak ☺ Arazi tecrübesi edinmek ☺ Yeni arkadaşlıklar kurmak ☺ Doğada vakit geçirip onu tanımak

Katılım Koşulları

Çalışmada ortak yaşam alanları ve halkalama çalışmaları sırasındaki yaşam koşulları nedeniyle, çalışmalara katılım sağlayabilmek için COVID19 aşısının en az 2 dozunu yaptırılmış olması gerekir. Çalışmamıza katılabilmek için arazide çalışmayı önleyici herhangi bir sağlık sorununa sahip olmamak ve ekip çalışmasına uygun olmak yeterlidir. En az 2 hafta süre ile katılım sağlanması beklenmektedir. Her hafta maks. 5 gönüllü kaydedilmekte olup, öncelik başvuru sırasına göre verilmekte olup, katılım konusunda da Covid19 aşısı olanlara öncelik verilecektir.

Neler Yapacaksınız?

  • Ağ kontrolleri
  • Kuşları ağdan çıkartma
  • Halkalama defterine not tutma
  • Bazı türlerin izleme çalışmalarına katılma

Çalışmamız gün doğumundan gün batımına kadar devam edecektir. Alanda kurulu olan ağlar her saat başı en az bir kişi tarafından kontrol edilerek yakalanan kuşlar istasyona getirilecek ve kuşun tür, yaş, cinsiyet tayini yapılıp gerekli ölçümleri alınıp tekrar doğaya salınacaktır.

Çalışma şartları

Konaklama Cernek Gölü kıyısında bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait Yönetim Merkezi binasında gerçekleştirilecektir. Bina içerisinde yatakhane bulunmaktadır. Yemek malzemeleri araştırma projesince karşılanmakta olup yemeklerin hazırlanması katılımcı ekip tarafından ortaklaşa iş bölümü halinde ya da sırayla yapılacaktır. Bulaşık yıkama, yaşam alanların temizlenmesi gibi günlük işler ekip içerisinde görev dağılımı ile sırayla ya da ortaklaşa yapılır. Halkalama istasyonunun açılış ya da kapanışına denk gelen ekip ağların kurulması ve toplanmasındaki çalışmalarına da katılır. Gün doğumu ile birlikte halkama çalışmalarına başlanır, gün batımında sonlandırılır. İlk birkaç saat ve son birkaç saat yoğundur. Onun dışında kalan zamanda kuş gözlemek, fotoğraf çekmek, çevrede gezinmek, uyumak, kitap okumak için serbest zaman sağlar. İlkbahar dönemi zaman zaman yağışlı, serin ve rüzgârlıdır. Faklı hava koşullarına uygun rahat hareket edebileceğiniz giysiler bulundurulması önerilir. Kumul alanda yürümeye uygun ayakkabılar, bina içinde kullanım için terlik ya da sandalet, yağmurluk, varsa fener, böcek ısırıkları için alerji kremleri, güneş kremi, şapka getirilmesi önerilir. Kuşların dışkılarıyla ya da çalılara takılarak giysilerin zarar görme ihtimali nedeniyle zarar gördüğünde üzülmeyeceğiniz kıyafetler getirmeniz önerilir. Ayrıca kişisel olarak kullanacağınız havlu, şampuan vb. kişisel kullanım ürünleri. Yatmak için yatak, nevresim, yastık, yorgan ve battaniye tarafımızdan verilmektedir. Her gönüllü ayrıldığında da halkalama istasyonunda bulunan çamaşır makinesinde kirli nevresim takımı vb. yıkanmaktadır. Halkalama istasyonu yakınında yerleşim ve market bulunmamaktadır. Kişisel ihtiyaçlar kalınacak süreye göre önceden tedarik edilerek istasyona hazırlıklı gelinmesi önerilir. İstasyonumuzda su, elektrik ve internet bulunmaktadır.

Ekiplerin istasyona ulaşımı

Katılımcıların en az iki hafta boyunca kalmaları gerekmektedir. Çalışma alanına sürekli ulaşım olmadığı için ekipler ilk gün haricinde cumartesi günleri, üniversitemizin aracı ile alana ulaştırılmaktadır ve ekip değişimleri cumartesi günleri gerçekleşmektedir. Ekiplerin kalacağı haftalık zaman dilimleri de araç takvimine göre belirlenmiştir. Katılımcıların Samsun'a ulaşımı kendilerince karşılanmakta, Samsun – Halkalama İstasyonu arasındaki ulaşım üniversitemiz aracı ile sağlanmaktadır. Her ekibin lideri çalışma sırasındaki sorumlu halkalamacıdır ve çalışmayı yönlendirir.

Çalışma dönemi 14 Mart – 30 Mayıs tarihleri arasıdır. Ekipler tablodaki tarihlere göre değişecektir. Katılımcıların hangi tarihte katılmak istediğini tabloya göre belirlemesi gerekmektedir. Katılımcılar kendileri için uygun olan tarihi bizlere bildirmek durumundadır. Ekipler maksimum 5'err kişiden oluşur. Gönüllülerin kayıtları da ekipteki kişi sayısına göre yapılır.

1

Halkalama çalışmaları ve merkezimiz tarafından gerçekleştirilen çalışmalara da http://ornitolojiarmer.omu.edu.tr/ web adresinden ulaşabilirsiniz.

Cerenk Kuş halkalama istasyonu başvuru formu için tıklayınız ...

İletişim

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi 55139 Kurupelit Samsun Tel: 0362 3121919 / 2638 Email: ornitoloji@omu.edu.tr Web: ornitolojiarmer.omu.edu.tr

Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz Email: kiraze@omu.edu.tr